Hoe kies je de juiste kookpot?

Kookpotten zijn onmisbaar in elke keuken. Het is belangrijk dat je kwaliteitsvolle potten kiest die voldoen aan je behoeften, omdat je ze heel vaak zal gebruiken. Hoe beter de pot, hoe gemakkelijker een goed kookresultaat wordt! 

Tegenwoordig bestaan er veel soorten potten in diverse materialen met verschillende oppervlakken, formaten, hoogtes, kleuren en vormen... Het is dan ook belangrijk dat je weet met welke factoren je rekening moet houden bij het kiezen van de juiste pot. 

Geen nood! We hebben een lijst gemaakt van zaken waaraan je moet denken voordat je een pot koopt. Laten we eerst even naar onze koopwijzer kijken!

undefined

Welk type pot heb je nodig?

De steelpan

 

De steelpan is een must voor iedereen die regelmatig kookt. Ze is ideaal om heerlijke sauzen te maken, water voor rijst, groenten of pasta te koken of om voedsel (weer) op te warmen. Dit type pot wordt gekenmerkt door zijn platte bodem, hoge rechte wanden en de enkele handgreep. Dankzij die laatste heb je maar één hand nodig om ze leeg te gieten.

De kookpot

Kookpot is een algemene naam voor een van de meest gebruikte soorten potten wereldwijd. Een kookpot wordt gewoonlijk gebruikt om soep of bouillon als basis voor meer uitgebreide recepten te maken. Het is een brede pot met een platte bodem, rechte wanden en een grote opening over de volledige diameter van de pot. Hij heeft twee handgrepen op de zijwanden zodat je hem makkelijk kan tillen, en een deksel met een handgreep bovenaan om ingrediënten sneller te garen. 

Of je nu een grote portie wil maken voor de hele week of voor een speciale gelegenheid met de hele familie, in onze kookpotten bereid je moeiteloos grotere hoeveelheden voedsel. Dankzij hun grote formaat zijn ze perfect om pasta en groenten te bereiden, en om zelfgemaakte confituur te maken.

De gietijzeren pot

Herontdek de authentieke smaken met de geëmailleerde gietijzeren “cocotte” die textuur en smaak op natuurlijke wijze behoudt. Je kan kiezen voor een grote ovalen gietijzeren pot of voor een rond model. Doordat ze de warmte perfect vasthouden, zijn ovale gietijzeren potten ideaal om gebraden kip of vlees te bereiden. De ronde vorm is ontworpen om gerechten te stoven of traag te garen. Nog nooit maakte je zo eenvoudig je zondagse maaltijd!  

Met hun slimme condensatiedeksel zijn ze ideaal voor stoofpotjes, gebraad of traag gegaarde gerechten. 

Speciale potten

Sommige van onze potten hebben een speciaal doel: specifieke gerechten maken. Ontdek hoe de lage kook- en stoofpotten van Tefal met hun aangepaste diepte en handgrepen aan de zijwanden kunnen worden gebruikt als sauteerpan, stoofpot of ovenschaal. Dankzij de grote diameter kan je grote porties stomen, stoven, traag garen, sauteren, braden en dichtschroeien. Serveer direct uit de pot en geniet van gebakken aardappelen en kip in roomsaus.  

Heel veelzijdig, eenvoudig te gebruiken, te verplaatsen en op te bergen. Je kan ze zowel gebruiken als grote braadpan, sauteerpan of kleine stoofpot.  Ze zien eruit als een stoofpot, maar dan met kleinere, rechte zijwanden.   

Waarvoor kan je de speciale potten gebruiken? 

  • Schroeien, bakken of sauteren 
  • Smoren of stoven van kleinere porties 
  • Bereiden van grote porties saus. 

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van een pot?

Welk formaat van pot heb je nodig?

Heb je een steelpan nodig? Steelpannen van 16 tot 20 cm zijn geweldig om soep, saus, havermout en granen in te bereiden. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken en erg compact. Ideaal voor kleine gezinnen, alleenstaanden en koppels. Grote steelpannen zijn heel veelzijdig. We raden aan om ten minste 2 verschillende formaten te kopen zodat je steeds de pan kan gebruiken die geschikt is voor je specifieke behoefte. 

Wat soep- en andere potten betreft, is 24 tot 28 cm ideaal voor een gezin van 2-4 personen. Potten van 30 tot 36 cm zijn perfect voor grote gezinnen of feestjes met meerdere gasten. Ideaal voor een gezin van 5+ personen.  

Het is essentieel dat je het juiste formaat kiest. Weet je niet zeker welk formaat je nodig hebt? Geen nood. We hebben een duidelijke tabel gemaakt waarmee je kan bepalen welk formaat pot je moet kopen.

Is je pot ook geschikt voor je kookplaat?

Compatibiliteit met kookplaten 

Niet alle potten zijn geschikt voor alle soorten kookplaten. De compatibiliteit hangt voornamelijk af van het materiaal en de samenstelling ervan. Hoewel de meeste van onze potten geschikt zijn voor alle soorten kookplaten, waaronder inductiekookplaten, controleer je voor je aankoop toch best of de pot compatibel is (check het onderstaande pictogram op de verpakking of de beschrijving van het product op de website). 

 

  1. Gas
  2. Elektrisch
  3. Inductie
  4. Glas-keramisch

Wil je een vaste of afneembare handgreep?

Kies tussen een vaste of afneembare handgreep 

Afneembare handgreep: 

  • Ideaal voor wie ruimte wil besparen:  Eenvoudig op te bergen 
  • Veel meer dan een pan: Kan worden gebruikt op het FORNUIS en in de OVEN en kan worden weggezet in de KOELKAST (met compatibel deksel van glas of plastic)
  • Het handvat blijft koel. 


Vaste handgreep in roestvrij staal:

  • Geklonken handgreep in roestvrij staal, zoals een Chef 
  • Ligt stevig in de hand 


Vaste handgreep in bakeliet:

  • Blijft koel 
  • Gemakkelijk en veilig te hanteren 

Welke coatings/materialen verkies je voor jouw pot?

De voordelen van potten met antiaanbaklaag

Dankzij onze potten en pannen met antiaanbaklaag kook je altijd met een gerust hart. Bovendien zijn ze ideaal voor wie gezond wil koken, omdat je geen vetstof nodig hebt.  

Onze potten met antiaanbaklaag zijn uitgerust met een versterkte titaniumcoating. Ze zijn ideaal voor dagelijks gebruik en zijn eenvoudig schoon te maken. Ze zijn perfect om sauzen te maken, pasta te koken, stoofpotjes op te warmen, groenten te stomen, enz. Ontdek onze slimme functies, formaten en recentste innovaties. 

Voordelen van Mineralia-potten met steen-look

Mineralia-potten met steen-look hebben een antiaanbaklaag met mineralen om gezonder te koken. Ze bevatten geen PFOA, lood of cadmium. 

Ze zijn geschikt voor alle kookplaten, inclusief inductiekookplaten. Ontdek onze Mineralia-potten met steen-look die ideaal zijn om delicate ingrediënten te bereiden.  

Onze potten met steen-look zijn geïnspireerd op de natuur. Ze kregen een nieuwe ultrabestendige Mineralia-coating die krachtige minerale eigenschappen combineert met een duurzame antiaanbakfunctie. Bereid dagelijks natuurlijke en gezonde maaltijden in kookgerei dat heel lang meegaat. 

Omdat ingrediënten niet aan het Mineralia-oppervlak gaan kleven, kan je gezonder koken met minder vetstof. Bovendien zijn de potten eenvoudig schoon te maken! 

De pro’s van keramische potten

Keramiek heeft minder goede antiaanbak-eigenschappen dan standaard antiaanbaklagen, maar is meer krasbestendig. Daarom is keramiek ideaal voor potten. Het is beter bestand tegen metalen lepels of kloppers, maar is even handig bij het koken en net zo eenvoudig schoon te maken. Ontdek deze duurzame potten voor dagelijks gebruik! 

Keramische potten van Tefal zijn duurzaam en tegelijk heel eenvoudig schoon te maken. Of je nu op zoek bent naar een steelpan om snel iets op te warmen of naar een stoofpot om gerechten snel en zonder aanbakken te koken of te stoven, onze potten zijn ideaal voor dagelijks gebruik!  

Onze gezonde en milieuvriendelijke keramische potten zijn gemaakt van 90% mineralen en 10% organische materialen.  Keramiek is ook krasbestendig, duurzaam en eenvoudig te reinigen. 

De voordelen van roestvrijstalen potten

Roestvrijstalen potten zijn perfect om uiteenlopende ingrediënten te bereiden. 

Ze zijn krasbestendig, robuust en vervormen niet. Roestvrijstalen potten zijn erg veelzijdig en een must in elke keuken. Je kan er veilig ingrediënten in mengen met handmixers, omroeren met metalen lepels of opkloppen met een klopper. Ze kunnen bovendien in de vaatwasser en kunnen worden gebruikt op alle soorten kookplaten. Ontdek al onze formaten: steelpannen, stoofpotten en gietijzeren potten, soeppotten...  

De pro’s van gietijzeren potten

Gietijzeren potten zijn ideaal om te stoven, te braden of traag te garen. Bovendien kunnen ze zo in de oven en zijn ze geschikt voor alle kookplaten, inclusief inductiekookplaten. Dankzij hun geëmailleerde coating zijn ze ook eenvoudig te reinigen.

Gietijzeren potten behouden de warmte heel goed, zodat je bereidingen probleemloos warm houdt en zo uit de pot op tafel kan serveren. Ze zijn uitgerust met een erg duurzame, bestendige & performante coating. Perfect om te karamelliseren, eenvoudig schoon te maken en altijd zo goed als nieuw dankzij het stevige, matte email.  

Gietijzeren potten zijn verkrijgbaar in diverse formaten voor de meest uiteenlopende recepten 

Vergelijk de verschillende coatings