Biga pizza dough
- Totale tijd 39u 2min
- 30min
Bereiding - 2min
Koken - 38u 30min
Afkoelen
Ingrediënten
3 pizza
250 g 00 bloem (200 - 250W)
150 g Water
10 g Olijfolie
10 g Fijn zout
50 g Extra fijn griesmeel of spolvero (om te bestuiven)
250 g Bloem (300W en meer)
150 g Water op kamertemperatuur
2 g Verse bakkersgist
Bereiding
Stap 1 /15
Dit recept is goed voor 3 bolletjes deeg van elk ongeveer 270 g (voor pizza's met een diameter van 30 cm).
Stap 2 /15
Let op: nadat de deegbolletjes 24 uur in de koelkast hebben gelegen, moet je ze er 2 uur voor het maken en bakken van de pizza's uithalen, zodat ze weer op kamertemperatuur kunnen komen.
Stap 3 /15
Los de verse bakkersgist op in het water op kamertemperatuur. Voeg de bloem toe en meng met de hand of in een keukenmachine. Let op: kneed het deeg niet. De bloem moet zich gewoon met het water vermengen tot er zich slierten vormen. Dek af met huishoudfolie. Prik met een mes een paar gaatjes in de folie zodat het deeg kan ademen.
Stap 4 /15
Laat 14 uur op kamertemperatuur rusten. De rusttijd kan variëren afhankelijk van de temperatuur. Reken een rusttijd van 14 uur voor een kamertemperatuur van 25°C. Hoe hoger de kamertemperatuur, hoe minder tijd het deeg nodig heeft om te rijzen. Tijdens de warmste zomermaanden is 12 uur voldoende.
Stap 5 /15
Zet de bereiding van het deeg verder in een keukenmachine met haak. Kneed het in totaal gedurende ongeveer 10 minuten.
Stap 6 /15
Doe het deeg dat heeft liggen rusten in de kom van de keukenmachine. Voeg het water erbij, gevolgd door de bloem. Kneed het deeg op een lage snelheid tot het loskomt van de randen van de kom. Voeg de olijfolie toe en kneed aan een gemiddelde snelheid tot de olie is opgenomen (2-3 minuten). Pas indien nodig de snelheid aan. Voeg tot slot het zout toe en blijf snel kneden tot je geen zoutkorrels meer voelt op de bovenkant van het deeg.
Stap 7 /15
Bedek het deeg met huishoudfolie (of een vochtige theedoek) en laat 20 à 30 minuten rusten op kamertemperatuur.
Stap 8 /15
Verdeel het deeg in 3 stukken van elk 270 g. Je kan hiervoor ook een deegsnijder gebruiken. Rol de 3 stukken op het werkvlak op tot bolletjes en zorg ervoor dat de bovenkant mooi glad is. Bewaar de bolletjes deeg in plastic bakjes en zorg ervoor dat ze de randen niet raken, zodat ze gelijkmatig rijzen. Leg de bolletjes deeg 24 uur in de koelkast.
Stap 9 /15
Haal op de dag van het pizzafeest de bolletjes deeg ruim van tevoren (minstens 2 uur) uit de koelkast. Bereid de toppings voor.
Stap 10 /15
Zet de oven aan en laat voorverwarmen (30 minuten op de hoogste stand).
Stap 11 /15
Gebruik extra fijn griesmeel (of spolvero) om het werkoppervlak en de onderkant van het deeg te bestuiven. Hierdoor blijft het deeg niet plakken en kan je het makkelijker verplaatsen. Rol de deegbolletjes uit en zorg ervoor dat elke pizza een diameter van minder dan 30 cm heeft.
Stap 12 /15
Bestuif de pizzabodem lichtjes met extra fijn griesmeel. Schuif de pizzaschep voorzichtig onder het pizzadeeg of draai het deeg op de pizzaschep.
Stap 13 /15
Beleg het pizzadeeg op de ovenschep met ingrediënten naar keuze.
Stap 14 /15
Plaats de pizza in de oven en bak hem ongeveer 90 seconden. Draai regelmatig met de knop aan de zijkant van de oven om ervoor te zorgen dat de pizza gelijkmatig bakt.
Stap 15 /15
Haal de pizza met de ovenschep uit de oven en schuif hem op een serveerbord. Snijd in stukjes, serveer en geniet!