No-yeast pizza dough
- Totale tijd 1u 37min
- 20min
Bereiding - 2min
Koken - 1u 15min
Afkoelen
Ingrediënten
3 pizza
30 cl Water op kamertemperatuur
500 g 00 bloem (180-200W) of biologische witte bloem
10 g Olijfolie
7 g Zout (1,5 tl)
0.5 tl Bicarbonaat
80 g Extra fijn griesmeel of spolvero (om te bestuiven)
Bereiding
Stap 1 /14
Dit recept is goed voor 3 bolletjes deeg van elk ongeveer 270 g (voor pizza's met een diameter van 30 cm).
Stap 2 /14
Bereid het deeg met de hand in een kom of in een keukenmachine voorzien van een deeghaak. Kneed het in totaal gedurende ongeveer 10 minuten.
Stap 3 /14
In een keukenmachine: doe de bloem bij het water en kneed het deeg op een lage snelheid tot het loskomt van de randen van de kom. Voeg de olijfolie toe en kneed aan een gemiddelde snelheid tot de olie is opgenomen (2-3 minuten). Pas indien nodig de snelheid aan. Voeg tot slot het mengsel van zout en bicarbonaat toe en blijf kneden tot je de zoutkorrels en de olie op het oppervlak niet meer kan voelen.
Stap 4 /14
Als je met de hand kneedt: doe de bloem in de grote kom. Voeg geleidelijk het water toe. Draai de kom met één hand terwijl je met je andere hand de bloem van de bodem van de kom naar boven haalt en over het mengsel heen vouwt. Wanneer de bloem helemaal is vermengd (er bevinden zich geen restjes meer aan de zijkant van de kom), kan je het deeg op het werkvlak kneden.
Stap 5 /14
De pizzaiolo-techniek om met de hand te kneden: rol het deeg, zonder het te scheuren, uit met de palm van je hand. Keer de deegbal om en draai hem een kwartslag, waarbij je hem op het werkvlak ‘slaat’. Herhaal deze stappen zo vaak als nodig totdat je een glad deeg hebt.
Stap 6 /14
Doe het deeg weer in de kom. Voeg de olijfolie toe en kneed opnieuw. Plaats het deeg weer op het werkvlak van zodra de olie is opgenomen. Voeg het zout en het bicarbonaat toe. Kneed tot je geen zoutkorrels meer voelt onder je handpalm. Het deeg moet zacht, glad en redelijk elastisch zijn.
Stap 7 /14
Bedek het deeg met huishoudfolie (of een vochtige theedoek) en laat een kwartier rusten op kamertemperatuur.
Stap 8 /14
Gebruik een deegsnijder om het deeg in 3 stukken van elk 270 g te verdelen. Rol de 3 stukken op het werkvlak op tot bolletjes en zorg ervoor dat de bovenkant mooi glad is. Als de bolletjes een beetje droog zijn, bestrijk ze dan lichtjes met water. Bewaar de bolletjes deeg in plastic bakjes en zorg ervoor dat ze de randen niet raken, zodat ze gelijkmatig rijzen. Zorg ervoor dat ze op een tochtvrije plaats staan. Laat de deegbolletjes 1 uur rusten voordat je ze uitrolt.
Stap 9 /14
Zet de oven aan en laat voorverwarmen (30 minuten op de hoogste stand).
Stap 10 /14
Gebruik extra fijn griesmeel (of spolvero) om het werkoppervlak en de onderkant van het deeg te bestuiven. Hierdoor blijft het deeg niet plakken en kan je het makkelijker verplaatsen. Rol de deegbolletjes uit en zorg ervoor dat elke pizza een diameter van minder dan 30 cm heeft.
Stap 11 /14
Bestuif de pizzabodem lichtjes met extra fijn griesmeel. Schuif de pizzaschep voorzichtig onder het pizzadeeg of draai het deeg op de pizzaschep.
Stap 12 /14
Beleg het pizzadeeg op de ovenschep met ingrediënten naar keuze.
Stap 13 /14
Plaats de pizza in de oven en bak hem ongeveer 90 seconden. Draai regelmatig met de knop aan de zijkant van de oven om ervoor te zorgen dat de pizza gelijkmatig bakt.
Stap 14 /14
Haal de pizza met de ovenschep uit de oven en schuif hem op een serveerbord. Snijd in stukjes, serveer en geniet!